Facebook

Kategorie

Tagi

Babeczki bananowo-marchewkowe z orzechami

Moim ulubionem sposobem na lekko przejrzałe banany jest chlebek bananowy lub babeczki. Przepis który dzisiaj zamieszczam nie wymaga cukru, banany nadają wystarczającej słodkości. Są ekspresowe do wykonania i smakują znakomicie. Bardzo często wracam do tych babeczek, uwielbiam szybkie przepisy a co najważniejsze zawsze smakują tak samo dobrze :).

Przepis na babeczki bananowo-marchewkowe z orzechami

2 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
50 ml oleju roślinnego
3 dojrzałe banany
3 jajka
pół szklanki marchewki startej na tarce
garść orzechów włoskich

Piekarnik nagrzać do 190º (góra dół bez termoobiegu).

Do miski przesiać wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.

Do drugiej miski dodać rozgniecione widelcem banany, olej, jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Można użyć miksera.

Marchewkę zetrzeć na tarce, orzechy drobno posiekać.

Do suchych składników dodać masę bananową, startą marchewkę i orzechy. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć do foremek na babeczki i piec ok 20-25 minut do suchego patyczka.

Smacznego!