Czasy, kiedy mogłam spędzać długie godziny w kuchni przeszły w zapomnienie. Z dwójką małych dzieci jest to raczej niewykonalne :). Konsekwentnie ćwiczę więc sztukę gotowania i pieczenia szybkiego a jednocześnie pysznego i zdrowego. Wbrew pozorom to wcale nie jest takie proste :).
Babeczki bananowo-marchewkowe z orzechami pojawiły się u nas kilka lat temu i wciąż bardzo często do nich wracamy. Idealnie sprawdzają jako przekąska w trakcie spacerów z dzieckiem. Ekspresowe do zrobienia i smakują naprawdę znakomicie. Polecam 🙂
Przepis:
- 2 banany
- 1 marchewka
- garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie, bez orzechów babeczki są równie pyszne)
- 1 szklanka mąki (używam kokosowej)
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Piekarnik nagrzać do 180°C (góra dół bez termoobiegu).
Do miski dodać startą na tarce marchewkę, banana (wcześniej rozgnieść widelcem), jajko, sok z cytryny i olej. Całość dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, sodę i cynamon.
Całość delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Dodać orzechy. Jeżeli konsystencja jest zbyt lejąca, dodać więcej mąki. Ciasto powinno być gęste.
Foremki na babeczki wypełnić ciastem do ok. 3/4 wysokości foremki.
Piec ok. 30 minut.
Smacznego 🙂