fbpx

Babeczki bananowo-marchewkowe z orzechami

by Projekt Food
Babeczki bananowo-marchewkowe z orzechami

Czasy, kiedy mogłam spędzać długie godziny w kuchni przeszły w zapomnienie. Z dwójką małych dzieci jest to raczej niewykonalne :). Konsekwentnie ćwiczę więc sztukę gotowania i pieczenia szybkiego a jednocześnie pysznego i zdrowego. Wbrew pozorom to wcale nie jest takie proste :).

Babeczki bananowo-marchewkowe z orzechami pojawiły się u nas kilka lat temu i wciąż bardzo często do nich wracamy. Idealnie sprawdzają jako przekąska w trakcie spacerów z dzieckiem. Ekspresowe do zrobienia i smakują naprawdę znakomicie. Polecam 🙂

Przepis:

  • 2 banany
  • 1 marchewka
  • garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie, bez orzechów babeczki są równie pyszne)
  • 1 szklanka mąki (używam kokosowej)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Piekarnik nagrzać do 180°C (góra dół bez termoobiegu).

Do miski dodać startą na tarce marchewkę, banana (wcześniej rozgnieść widelcem), jajko, sok z cytryny i olej. Całość dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, sodę i cynamon.

Całość delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Dodać orzechy. Jeżeli konsystencja jest zbyt lejąca, dodać więcej mąki. Ciasto powinno być gęste.

Foremki na babeczki wypełnić ciastem do ok. 3/4 wysokości foremki.

Piec ok. 30 minut.

Smacznego 🙂

Spróbuj również

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Następny