Facebook

Kategorie

Tagi

Bajecznie pyszny wegański pasztet z suszoną śliwką

Nie jestem weganką, jednak uwielbiam kuchnię roślinną i wegańskie potrawy są codziennością w naszym domu. Bardzo długo nie przygotowywałam pasztetów, byłam przekonana, że nie są warte mojego czasu w kuchni :). W końcu jednak pewnego dnia, chyba z czystej ciekawości przygotowałam pierwszy pasztet. Miłość totalna!❤️Tak bardzo mi smakował, że zaczęłam dziesiątki kombinacji szukając tego idealnego. Dzisiaj prezentuje jeden z moich ulubionych pasztetów.

Ważne, aby był dobrze przyprawiony, ponieważ masa z soczewicy i kaszy jaglanej nie jest bardzo wyrazista w smaku. Do tego dobrze zeszklona cebulka i sukces jest gwarantowany. Śliwka znakomicie dopełnia całość, dodając pasztetowi delikatnego słodkiego smaku. No poezja :-). Przekona nawet największych mięsożerców i tych nie do końca przekonanych do wegańskiej kuchni.

Przepis na bajecznie pyszny wegański pasztet z suszoną śliwką

1 szklanka soczewicy (ja użyłam tu zielonej, wcześniej namoczonej w wodzie przez kilka godzin)
3/4 szklanka kaszy jaglanej
1 cebula
2 liście laurowe
2 goździki
20 ml oleju kokosowego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz do smaku
szczypta kurkumy
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego kminku
ok. 14 suszonych śliwek

Soczewicę zieloną namoczyć w wodzie najlepiej na ok. 8 godzin, może być krócej jeżeli nie macie na to czasu. Następnie ugotować, odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

Kaszę jaglaną wsypać do garnka i na niewielkim ogniu uprażyć, aż poczujecie lekko orzechowy smak. Następnie przelać ją wrzątkiem i ugotować z łyżeczką oleju i szczyptą soli. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

Cebulę poszatkować i wrzucić na patelnię. Dodać liście laurowe, zielę angielskie i goździki. Podsmażyć aż cebula się zeszkli i wyciągnąć przyprawy. Dla większych fanów cebuli, można dodać dwie, ja jednak preferuję mniejszą ilość.

Do miski dodać soczewicę, kaszę jaglaną, cebulę i resztę przypraw. Całość blendować do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Skosztować i doprawić jeszcze solą i pieprzem wedle uznania.

Piekarnik nagrzać do 180° (termoobieg). Formę keksówkę (10cmx30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę pasztetową :-). W masę powbijać śliwki, najlepiej aby nie było między nimi przerw, wtedy w każdym kawałku będzie śliwka.

Piec ok. 60 minut aż wierzch pasztetu będzie zarumieniony. Wyjąć z piekarnika i odstawić na conajmniej godzinę, do ostudzenia.

Uwaga!

W lodówce wytrzyma do tygodnia, najlepiej smakuje następnego dnia. Można go mrozić, jednak lepiej smakuje na świeżo.

Smacznego! 🙂