Są takie dni, że moja młodsza córka jest „nieodkładalna”. Mam wtedy dosyć okrojne czasowo możliwości na przygotowanie jedzenia. Placuszki z cukini to danie, które wtedy ratuje mi życie. W 10 minut mam gotowy przepyszny obiad. Idealna opcja dla wszystkich żyjących w niedoczasie. A co najważniejsze, moja dwuletnia córka je uwielbia. Zwłaszcza z jogurtem naturalnym smakują znakomicie :).
Przepis dla dwóch osób:
- 1 cukinia
- 1 jajko
- ok 50g mąki
- sól/pieprz do smaku
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajko, sól i pieprz. Całość wymieszać i stopniowo dodawać mąkę ciągle mieszając.
Smażyć ok 2 minut na dobrze rozgrzanej patelni. Odsączyć nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Smakują najlepiej z jogurtem naturalnym.
Smacznego! 🙂