fbpx

Bananowe placuszki z ricottą

by Projekt Food

Ricotta właściwie nie wychodzi z naszej lodówki. Uwielbiam ją w połączeniu ze szpinakiem, jako dodatek do ciast, sałatek i chyba w każdym możliwym połączeniu. Dzisiaj przedstawiam racuchy, które bardzo często przygotowuję na podwieczorek. Sa puszyste i bardzo delikatne. W smaku obłędnie pyszne😍. Łapcie przepis 🙂

Jeżeli lubicie placuszki bananowe to tutaj znajdziecie inny przepis, tym razem na ich jaglaną wersję.

Przepis:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 250g serka ricotta
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 banany
  • 2 łyżki oleju

W jednej misce umieścić przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.

W drugiej misce wymieszać serek ricotta, jajka, mleko i olej. Jak składniki się połączą, wylać uzyskaną masę do pierwszej miski ze składnikami suchymi. Całość wymieszać drewnianą łyżką.

Banana obrać i pokroić na ok 1cm plasterki.

Dobrze rozgrzać patelnię. Nakładać ok 1 łyżki ciasta, wyrównać powierzchnię i smażyć ok 2 minut. Wtedy powciskać w placki kawałki banana i przewrócić na drugą stronę. Smażyć również ok 2 minut.

Znakomicie smakują posypane cukrem pudrem lub cynamonem.

Smacznego 🙂

Bananowe placuszki z ricottą
Bananowe placuszki z ricottą

Spróbuj również

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Następny