fbpx

Bazylia nie tylko na poprawę nastroju

by Projekt Food

Bazylia jest jednym z moich ulubionych ziół. Od lat hoduję ją na balkonie i regularnie dodaję do sosów i sałatek. Bardzo smakują mi również napary z bazylii i prawdę mówiąc, nie wyobrażam już sobie że mogłoby jej zabraknąć w mojej kuchni :).

Nazwa jej pochodzi od greckiego słowa basileus i już w starożytności doceniano właściwości bazylii. W Indiach natomiast przyznaje się jej status świętej. Co takiego nadzwyczajnego posiada w sobie bazylia? Już wyjaśniam, ale na początek:

Odmiany bazylii:

Wyróżnia się około 150 odmian bazylii. W Polsce najpopularniejsze są:

  • bazylia pospolita
  • bazylia cytrynowa
  • bazylia cynamonowa
  • bazylia czerwona
  • bazylia grecka

Bazylia zaliczana jest do grupy ziół prowansalskich.

Właściwości bazylii:

Bazylia kryje w sobie wiele znakomitych właściwości. Przede wszystkim ma działanie przeciwgrzybicze i hamuje rozwój niektórych bakterii patogennych. Wspiera przez to nasz układ odpornościowy. Zawiera flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia i chronią nasz organizm na poziomie komórkowym. Bazylia ma właściwości przeciwzapalne i pomaga redukować obrzęki. Co ciekawe bazylia wykazuje również właściwości rozweselające:). Wg Ireny Gumowskiej (dziennikarka tworząca w czasach PRLu) przepis na herbatkę rozweselającą jest bajecznie prosty. Wystarczy zalać 50g suszonej bazylii wrzątkiem i popijać 3 razy dziennie.

Bazylia wspiera również układ trawienny. Warto więc zaparzyć ok 10 listków bazylii i wypić po dużym posiłku. Uwielbiam pić wszelkiego rodzaju napary, ale ten z bazylii na prawdę wyjątkowo mi smakuje.

Podczas przeziębienia znakomicie sprawdzi się napar z bazylii z dodatkiem miodu. Należy pamiętać, aby przestudzić napar przed dodaniem miodu, inaczej straci on swoje właściwości.

Olejek eteryczny z bazylii świetnie sprawdzi się po ciężkim dniu i zrelaksuje. Ponadto działa wiatropędnie, pobudza apetyt oraz pomaga walczyć z bólami migrenowymi. Podobno ma również działanie antydepresyjne.

Jak jeść bazylię

Bazylia kojarzy nam się przeważnie jako główny składnik pesto, czy dodatek do makaronów, jednak znakomicie sprawdza się również w koktajlach. Mój ulubiony to zmiksowany jogurt naturalny, garść liści bazylii i owoce leśne. Czasami dodaję miód, jednak i bez niego jest już bardzo słodko :).

Co ważne, podczas gotowania bazylię najlepiej dodać dopiero pod koniec, w przeciwnym razie straci swoje właściwości i smak.

U nas bazylia bardzo często występuje jako składnik bardzo prostej sałatki:

  • ok 250g pomidorków koktajlowych
  • ok 125g sera mozarella
  • garść liści bazylii
  • sól/pieprz
  • zioła prowansalskie

Do miski dodać pomidorki pokrojone na połówki, mozarellę pokrojoną na małe kawałki oraz liście bazylii. Dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku. To banalnie prosta do wykonania sałatka a smakuje wyśmienicie.

A wy jak stosujecie bazylię w kuchni?

Pozdrawiam 🙂

Bazylia nie tylko na poprawę nastroju

Bazylia nie tylko na poprawę nastroju

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Następny