Facebook

Kategorie

Tagi

Na poprawę nastroju bazylia

Przez długie lata w zasadzie nie używałam ziół. Przy problemach z żołądkiem piłam herbatę z mięty a na noc czasami herbatę z melisy. To tyle. Zioła wydawały mi się jakieś szamańskie i niestety bardziej ufałam aptecznym wytworom niż naturze.

Mój stan zdrowia pozostawiał jednak wiele do życzenia. Ciągle nawracające infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych, sarkoidoza na którą choruję od kilku lat i cała lista innych chorób zmęczyły mnie na tyle, że zaczęłam szukać pomocy w medycynie naturalnej. Tak właśnie zaczęła się moja przygoda z ziołami.

Bazylia była jednym z pierwszych ziół, które pojawiły się u mnie w domu. I to nawet nie przez walory smakowe, ale dowiedziałam się, że skutecznie odstrasza komary. Stała więc w doniczce długie miesiące a ja zamiast korzystając z jej dobroczynnych właściwości, codziennie ją podlewałam i wąchałam. Dopiero po jakimś czasie nieśmiało zaczęłam ją dodawać do jedzenia. Teraz już nie tylko odstrasza owady ale i dzielnie służy w kuchni :).

Właściwości bazylii

Bazylia kryje w sobie wiele znakomitych właściwości. Przede wszystkim ma działanie przeciwgrzybicze i hamuje rozwój niektórych bakterii patogennych. Wspiera przez to nasz układ odpornościowy. Zawiera flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia i chronią nasz organizm na poziomie komórkowym. Bazylia ma właściwości przeciwzapalne i pomaga redukować obrzęki. Co ciekawe bazylia wykazuje również właściwości rozweselające:). Wg Ireny Gumowskiej (dziennikarka tworząca w czasach PRLu) przepis na herbatkę rozweselającą jest bajecznie prosty. Wystarczy zalać 50g suszonej bazylii wrzątkiem i popijać 3 razy dziennie.

Bazylia wspiera również układ trawienny, warto zaparzyć ok 10 listków bazylii i wypić po dużym posiłku. Uwielbiam pić wszelkiego rodzaju napary, ale ten z bazylii na prawdę wyjątkowo mi smakuje.

Podczas przeziębienia znakomicie sprawdzi się napar z bazylii z dodatkiem miodu. Należy pamiętać, aby przestudzić napar przed dodaniem miodu, inaczej straci on swoje właściwości.

Olejek eteryczny z bazylii świetnie sprawdzi się po ciężkim dniu i zrelaksuje. Ponadto działa wiatropędnie, pobudza apetyt oraz pomaga walczyć z bólami migrenowymi. Podobno ma również działanie antydepresyjne.

Bazylia kojarzy nam się przeważnie jako główny składnik pesto, czy dodatek do makaronów, jednak znakomicie sprawdza się również w koktajlach. Mój ulubiony to zmiksowany jogurt naturalny, garść liści bazylii i owoce leśne. Czasami dodaję miód, jednak i bez niego jest już bardzo słodko :).

Co ważne, bazylię najlepiej dodać dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym razie straci swoje właściwości i smak.

Jak obrywać bazylię

Nie powinno się obrywać pojedynczych listków, a całe wierzchołki rośliny. Pomoże jej to ponownie rozkrzewić się w tym miejscu.

Jak uprawiać bazylię

Bazylię można uprawiać na grządce i w doniczce. Ogrodnikiem nie jestem, więc przytoczę portal e-ogródek:

„Bazylia pospolita jest rośliną jednoroczną. Wyróżnia się wiele odmian bazylii, które różnią się one barwą i pokrojem. Dlatego w ogrodzie możemy uprawiać bazylię zieloną i bordową, w postaci krzewiastej oraz kulistej. Najbardziej znana jest bazylia zielona używana do przygotowywania spaghetti.

Wszystkie odmiany bazylii lubią słoneczne i zaciszne miejsca. Bazylia rośnie najchętniej w próchniczej, niezakwaszonej glebie ogrodowej, bogatej w składniki pokarmowe i wodę. Wymaga zasilania nawozami mineralnymi. Jak wszystkie rośliny ciepłolubne, najlepiej jest uprawiać bazylię z rozsady. Rozsadę możemy kupić lub wyhodować sami, siejąc nasiona w domu czy inspekcie, na początku marca. Bazylia dorasta do 30–60 cm wysokości. Bazylia kwitnie od lipca do września.”

Dla tych co nie mają ogródka bądź chęci na wysiewanie polecam bazylię doniczkową. Jest to zioło bardzo proste w obsłudze, wystarczy podlewanie, trochę światła i systematyczność aby cieszyć się świeżą, pachnącą bazylią.

Zioła to szalenie ważny element każdej potrawy. Podbijają smak jedzenia a napary z nich potrafią zdziałać cuda. Bazylia ze względu na swoje szerokie zastosowanie i cudowne właściwości powinna znaleźć się w każdej kuchni :).

bazylia

Źródło:
Przyprawy które leczą. Karolina, Maciej Szaciłło
http://www.e-ogrodek.pl/a/bazylia-ziolo-dobre-na-wszystko-uprawa-i-zastosowanie-29.html