Brioszka to przepyszna maślana bułeczka idealna do śniadania ale sprawdza się równie dobrze do domowych burgerów. Wymaga długiego czasu wyrastania, więc ciasto należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej.
Drożdże rozkruszyć i włożyć do miski. Dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę mąki i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Do misy miksera przesiać mąkę. Dodać rozczyn drożdży, sól i cukier. Miksować na małych obrotach a następnie dodawać po kolei jajka. Ciasto wyrabiać hakiem (lub ręcznie) ok 15 minut. Masło pokroić na małe kawałki i ciągle wyrabiając, dodawać do ciasta. Gdy ciasto będzie jednolite, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (a conajmniej na 3-4 godziny). Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i przez chwilę powyrabiać. Następnie uformować wałek i podzielić ciasto na równe części (ok 10). Brioszkę można upiec w formie pojedynczych bułeczek lub w jednej foremce do pieczenia Bułeczki: Z każdej części formować kulkę i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do momentu aż bułki podwoją swoja objętość (ok 2 godziny). Brioszka: Kulki z ciasta wkładać obok siebie w foremce do pieczenia. Również przykryć i odstawić na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra dół). Wierzch brioszki posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec 20-30 minut na złoty kolor.
Brioszka
darianeckeli-admin
Brioszka to przepyszna maślana bułeczka…
Przepisy
Brioszka. Najlepsza bułka do burgerów i nie tylko
European
Drukuj
Składniki
Przygotowanie