Mój sprawdzony przepis na klasyczną drożdżową chałkę. Maślany, delikatny smak, ta chałka jest idealna 🙂 To znakomita propozycja na śniadanie i nie tylko. Do tego zapach unoszący się w kuchni podczas pieczenia… poezja :). Zapraszam do wypróbowania 🙂

Mój sprawdzony przepis na klasyczną drożdżową chałkę. Maślany, delikatny smak, ta chałka jest idealna 🙂 To znakomita propozycja na śniadanie i nie tylko. Do tego zapach unoszący się w kuchni podczas pieczenia… poezja :). Zapraszam do wypróbowania 🙂
Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej z lodówki aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do drugiej miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Masło pokroić na niewielkie kawałki i dodać do miski, następnie wlać rozczyn drożdży. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem przy użyciu haka do wyrabiania ciasta przez ok 3-4 minuty. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć z miski, przez chwilę zagniatać a następnie podzielić na trzy równe części. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z każdej części ciasta uformować wałek o długości ok 45 cm. Końce wałków połączyć ze sobą i zapleść warkocz. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra dół bez termoobiegu). W małej miseczce roztrzepać jajko i posmarować nim wierzch ciasta. Chałkę piec ok. 25-30 minut. Smacznego 🙂
Chałka
darianeckeli-admin
Mój sprawdzony przepis na klasyczną…
Piekarnia
Chałka
European
Drukuj
Nutrition facts:
200 calories
20 grams fat
Składniki
Przygotowanie
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More