fbpx

Cudowny wegański pasztet z soczewicy

by Projekt Food
pasztet z soczewicy

Uwielbiam piec wegańskie pasztety. Mogłabym je jeść codziennie. Ten, który dzisiaj przedstawiam to kolejny pasztet, który na stałe zagościł w naszym domu. Zazwyczaj doprawiam go dużą ilością cząbru i pieprzu przez co jego smak jest bardzo wyrazisty. Dodatek żurawiny dodaje słodyczy i znakomicie balansuje ostry smak „masy pasztetowej”. Do tego te chrupiące pestki dyni na wierzchu 🙂 No jest poprostu przepyszny 🙂

Przepis:

  • ok. 3/4 szklanki suchej soczewicy, najlepiej brązowej
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 małe cebule
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • pół szklanki oleju
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki cząbru
  • sól/pieprz
  • garść żurawiny
  • garść pestek dyni

Soczewicę oraz kaszę jaglaną ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na patelni razem z zielem angielskim, liściem laurowym i goździkami. Jak cebula będzie gotowa, wyciągnąć przyprawy.

Do miski dodać kaszę soczewicę, cebulę i resztę składników oprócz żurawiny. Zblendować na gładką masę. w razie potrzeby dodać więcej soli lub pieprzu.

Dodać żurawinę i całość wymieszać łyżką.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra dół bez termoobiegu). Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę na pasztet. Wierzch posypać pestkami dyni. Piec ok. 45 minut.

Pasztet po upieczeniu będzie raczej płynny, najlepiej chłodzić go całą noc w lodówce i podawać dopiero po tym czasie.

Pozdrawiam 🙂

pasztet z soczewicy

Spróbuj również

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Następny