Przepis na pyszne, tradycyjne gołąbki. Przepis babci, zmodyfikowany przez moją mamę i w takiej formie już u nas pozostanie.
Gołąbki są daniem czasochłonnym, na szczęście idealnie nadają się do mrożenia. Zamrożone gołąbki włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać na dno niewielką ilość wody i zapiekać w piekarniku ok. godzinę.
Z poniższych proporcji wychodzi ok. 25- 30 gołąbków.
Farsz: Mięso wieprzowe zmielić. Na rozgrzaną patelnię dodać olej i włożyć mięso. Jeżeli nie mamy dużej patelni, mięso wkładać partiami. Dodać ziela angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Smażyć na niewielkim ogniu ok. pół godziny. Jak. mięso będzie gotowe wyciągnąć ziela angielskie i liście laurowe. Ryż włożyć do garnka. Dodać dwa razy więcej wody. Zagotować i na niewielkim ogniu gotować ok. 10 minut. Następnie garnek przykryty pokrywką schować w ciepłe miejsce, najlepiej owinąć go w kołdrę i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie ryż będzie idealnie uparowany. Cebulę drobno posiekać i bardzo dobrze wysmażyć na maśle. Wieprzowinę we własnym sosie włożyć na patelnię, rozgnieść widelcem i podgrzać. Do dużego garnka włożyć mięso, ryż, cebulę i wieprzowinę w sosie własnym. Składniki dokładnie wymieszać łyżką i doprawić solą i pieprzem do smaku. Kapusta: Usunąć zewnętrzne liście kapusty. W dużym, wysokim garnku zagotować wodę i dodać łyżkę soli. Ze środka kapusty wyciąć głąb i kapustę włożyć na gotującą się wodę. Na wielkim ogniu gotować 5, maksymalnie 10 minut. Kapustę wyciągnąć z garnka, ostudzić i rozdzielić z liści. Nożem powycinać zgrubienia. Przygotowanie gołąbków: Na każdy liść kapusty nałożyć porcję farszu i zawijać jak krokiety. Na dno szerokiego garnka, najlepiej rondla położyć kilka liści kapusty i wykładać gotowe gołąbki. Całość przykryć kilkoma liśćmi kapusty i do garnka wlać szklankę wody. Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra dół bez termoobiegu) i piec ok 45-60 minut aż kapusta będzie miękka. Sos do gołąbków: W garnku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Gdy masło się rozpuści dolać szklankę wody i zagotować. Do gotującą się wody wlać przecier pomidorowy. Przez sitko przesiać mąkę do garnka i cały czas energicznie mieszać aż sos się zagotuje. Dodać 2 łyżki śmietany i zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy. Podawać na gorąco.
Gołąbki
darianeckeli-admin
Przepis na pyszne, tradycyjne gołąbki.…
Przepisy
Gołąbki
European
Drukuj
Składniki
Przygotowanie