Facebook

Kategorie

Tagi

Kokosowa jaglanka idealna

Przez całe lata nie wyobrażałam sobie, że można zjeść na śniadanie coś innego niż kanapki. Płatki z mlekiem jakoś niespecjalnie mi podchodziły i nawet nie starałam się szukać alternatyw. Dopiero kilka lat temu mój organizm chyba zaczął się buntować albo po prostu znudził tak monotonną dietą jaką praktykowałam :). Pierwszą jaglankę zjadłam w pobliskiej restauracji i tak zaczęła się moja miłość🥰. Zaczęłam wypróbowywać w domu różne warianty i w końcu znalazłam swoją ulubioną.
Robiłam jaglanki chyba z każdym możliwym mlekiem i według mnie ta na kokosowym nie ma sobie równych. Koniecznie z cynamonem i lekko dosłodzona miodem. Jednak każdy ma inny gust także polecam przetestowanie i znalezienie swojego ulubionego wariantu.

Kokosowa jaglanka idealna (2 -3 porcje)

1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
ulubione owoce

Kaszę jaglaną wsypać do garnka i prażyć przez chwilę, aż zacznie uwalniać się delikatny orzechowy zapach. Następnie przelać ją wrzątkiem, ponownie wsypać do garnka i gotować (woda, kasza w proporcji 2:1) ok 20 minut. Dodać mleko kokosowe, cynamon i całość zblendować. Jak przestygnie dodać miód oraz ulubione owoce i gotowe 🙂

Smacznego !