fbpx

Kokosowy krem z buraków z kaszą jaglaną

by Projekt Food

Od połowy mojej drugiej ciąży walczę z potężną anemią. Buraki więc są u mnie na porządku dziennym. Kombinuję na różne sposoby, jak urozmaicić sobie buraczane dania.

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na krem z buraków w połączeniu z moją ukochaną kaszą jaglaną. Z nutką kokosową smakuje na prawdę wyśmienicie.

Przepis:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 por
  • ok 6 średniej wielkości buraków
  • 1 jabłko
  • pół szklanki mleczka kokosowego
  • sól/pieprz
  • pół łyżeczki kurkumy

Piekarnik nagrzać do 220. Buraki dokładnie wymyć i zawinąć w folię. Piec ok. 30 minut.
W osobnym garnku ugotować kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniami producenta. W garnku w którym przygotowujemy zupę poddusić pokrojonego na talarki pora. Dodać przyprawy, pokrojone na kawałki buraki i jabłko. Całość zalać wodą do wysokości warzyw. Gotować ok 15 minut na niewielkim ogniu. Dodać mleko kokosowe, ugotowaną kaszę i gotować jeszcze 5 minut. Zupę zmiksować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Smacznego 🙂

Spróbuj również

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Następny