Dzisiaj przepis na pyszne drobiowe kotlety z papryką, pieczarkami i żółtym serem. To bardzo dobra alternatywa dla smażonej piersi z kurczaka.
Kotlety są delikatne w smaku i naprawdę przepyszne. Najlepiej smakują z ziemniakami bądź ryżem i sałatą z dużą ilością warzyw :). Znakomita propozycja na wiosenny obiad. Polecam 🙂
Przepis:
- 1 zmielony podwójny filet z piersi kurczka
- 30 dag pieczarek
- pół czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 3 czubate łyżki startego sera żółtego
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka majonezu
- sól/pieprz do smaku
- olej do smażenia
Kurczaka zmienić albo bardzo drobno posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju aż do miękkości.
Cebulę posiekać i zeszklić na patelni, paprykę pokroić na drobną kostkę i również podsmażyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do miski dodać kurczaka, pieczarki, paprykę, cebulę. starty ser. Wbić jajka, dodać majonez, mąkę. Doprawić solą i pieprzem.
Całość bardzo dokładnie wymieszać. Najlepiej miesza się dłońmi :).
Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać masę na kotlety – ok 1 cm grubości. Smażyć z obydwu stron do uzyskania złotego koloru.
Smacznego 🙂
