fbpx

Kotlety drobiowe z papryką i pieczarkami

by Projekt Food
Kotleciki drobiowe z papryką i pieczarkami

Dzisiaj przepis na pyszne drobiowe kotlety z papryką, pieczarkami i żółtym serem. To bardzo dobra alternatywa dla smażonej piersi z kurczaka.

Kotlety są delikatne w smaku i naprawdę przepyszne. Najlepiej smakują z ziemniakami bądź ryżem i sałatą z dużą ilością warzyw :). Znakomita propozycja na wiosenny obiad. Polecam 🙂

Przepis:

  • 1 zmielony podwójny filet z piersi kurczka
  • 30 dag pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 3 czubate łyżki startego sera żółtego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka majonezu
  • sól/pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Kurczaka zmienić albo bardzo drobno posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju aż do miękkości.

Cebulę posiekać i zeszklić na patelni, paprykę pokroić na drobną kostkę i również podsmażyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do miski dodać kurczaka, pieczarki, paprykę, cebulę. starty ser. Wbić jajka, dodać majonez, mąkę. Doprawić solą i pieprzem.

Całość bardzo dokładnie wymieszać. Najlepiej miesza się dłońmi :).

Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać masę na kotlety – ok 1 cm grubości. Smażyć z obydwu stron do uzyskania złotego koloru.

Smacznego 🙂

Kotleciki drobiowe z papryką i pieczarkami

Spróbuj również

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Następny