Facebook

Kategorie

Tagi

Krem z pieczonych buraków i batatów

Zupy uwielbiam przede wszystkim za to, że są bajecznie szybkie w przygotowaniu i trzeba się na prawdę postarać żeby coś nie wyszło :-). Poza tym wspaniale rozgrzewają, dlatego to moje zdecydowane „must have” zwłaszcza w sezonie zimowym.

Od jakiegoś czasu przygotowuje przeważnie zupy w postaci kremów i jem ze również na kolację a czasami nawet na śniadanie. Krem z buraków jest jednym z moich ulubionych i ciągle wymyślam nowe konfiguracje warzyw i owoców do towarzystwa burakowi.

Zupa krem którą dzisiaj proponuję króluje w naszym domu z pewnością już od kilku lat i przygotowywałam już chyba milion razy :).

Przepis na Krem z pieczonych buraków i batatów

1 cebula
1 marchewka
pół pora
1 pietruszka
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
3 buraki
1 batat
1 jabłko
płatki migdałowe do posypania
sól/pieprz
olej kokosowy

Batata i buraki dokładnie umyć i piec ok godzinę w temperaturze 190º. Następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki

Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać przyprawy i smażyć przez chwilę. Do 2 litrów wody dodać cebulę, marchewkę, pora i pietruszkę. Gotować ok 20 minut. Dodać buraki, batata, jabłko i całość gotować jeszcze ok 10 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zblendować na gładki krem. Smakuje znakomicie posypany płatkami migdałów.

Smacznego 🙂

krem z buraków i batatów