fbpx

Krem z soczewicy i marchewki

by Projekt Food

Ta zupa to absolutny hit u mnie w domu. Moja córka ją uwielbia, chociaż to nie jest wyznacznik, ona właściwie lubi wszystko :). Otóż pokochał ją mój mięsożerny mąż, który zazwyczaj kręci nosem na moje bezmięsne przepisy. Tę zupę uwielbia, co niezmiernie mnie cieszy, bo mogę ją często serwować :). Łapcie przepis:

  • pół cebuli
  • 1 łyżka bulionu warzywnego – ja robię domowy, przepis wkrótce wyląduje na blogu
  • 500g marchewki
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 20g koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól/pieprz

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pokrojoną na kawałki marchewkę i całość poddusić przez ok 10 minut. Dolać 1,5 l wody, dodać koncentrat bulionu warzywnego, soczewicę i koncentrat pomidorowy. Gotować 15 minut. Następnie dodać mleko oraz przyprawy. Gotować jeszcze przez 2 minuty.
Całość zblendować. Nam najbardziej smakuje z tartym parmezanem.

Smacznego i pozdrawiam!

Spróbuj również

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Następny