Facebook

Kategorie

Tagi

Kurkuma. Dlaczego tak ją uwielbiam

Dzisiaj o kurkumie słów kilka…

Przez całe lata głównymi przyprawami w mojej kuchni była sól, pieprz i przyprawa do zup. Krótko mówiąc, brak słów :-). Niespecjalnie interesował mnie temat przypraw i ziół. To, co miałam w kuchni zupełnie mi wystarczało. Szkoda, że zmarnowałam tyle lat ładując sztuczną przyprawę w zupy. No ale zawsze jest dobry czas na zmiany i jak to mówią lepiej później niż wcześniej :).

Zmiany w sposobie odżywiania wprowadzałam powoli, dosyć nieśmiało, raczej metodą krok po kroku. Znam siebię na tyle, że wiem, że zbyt dużo zmian na raz skończyłoby się porażką. Podobnie było z przyprawami. Jako, że moją zmorą były wiecznie nawracające infekcje, starałam się wprowadzić do diety te, które mają właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. Kurkuma pojawiła się jako pierwsza, głównie za sprawą mojej wielkiej miłości do naturalnej medycyny indyjskiej.

Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która działa przeciwutleniająco, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Jest przyprawą rozgrzewającą, a jak wszystkie tego typu przyprawy, ułatwia procesy trawienne.Kurkuma to naturalny antybiotyk. Działa wysuszająco na organizm a także pomaga w jego oczyszczaniu. Inhalacje z naparu z kurkumy fantastycznie działają na górne drogi oddechowe, kaszel i zablokowane zatoki.

Mój codzienny, poranny kurkumowy rytuał to ciepła woda z dodatkiem:

1/4 łyżeczki kurkumy,
szczypty pieprzu,
łyżki miodu
soku z połowy cytryny.
Staram się, żeby woda zawsze była ciepła. Od wielu miesięcy rozpoczynam w ten sposób dzień i czuję się o wiele lepiej niż po olbrzymim kubku kawy. Mam więcej energii i na pewno nigdy więcej nie wrócę już do starych nawyków. W okresach infekcji, do naparu dodaję jeszcze imbir. Taki napój pomaga pozbyć się śluzu z organizmu, wzmacnia naszą odporność i przyspiesza usuwanie toksyn. Poza tym zawsze dodaję ją do zup, ryżu, makaronu i chyba każdego dania do którego dodaję przyprawy:). Takie małe, zdrowe uzależnienie.

Kurkuma posiada udowodnione właściwości antynowotworowe. Jednak aby je wzmocnić i wydobyć z niej to co najlepsze, najlepiej łączyć kurkumę z odrobiną pieprzu!

Przyprawa idealna można powiedzieć. Polecam włączenie chociaż niewielkich ilości kurkumy do diety, to z pewnością zaprocentuje w przyszłości :).

Optymalną dzienną dawką kurkumy jest 1,5 grama, czyli mniej więcej jedna łyżeczka. Podczas różnego rodzaju terapii jej ilość może być zwiększana.

Mam nadzieję, że przekonałam chociaż jedną osobę do zakupu kurkumy :).

Pozdrawiam!