Nie jestem największą fanką kupnych lodów, zdecydowanie preferuję te domowe. Mam wtedy pełną kontrolę nad składnikami i mogę je dostosować do naszych preferencji smakowych. Dzisiaj przedstawiam przepis na jeden z naszych ulubionych lodów.
Skład jest prosty – pieczone banany, mleko kokosowe i masło orzechowe. Opcjonalnie można dodać łyżkę miodu. Lody są przepyszne w smaku i z pewnością jest to dobry pomysł na zdrowy deser nie tylko podczas cieplejszych dni.
Przepis:
- 6 bananów
- 3 łyżki masła orzechowego
- pół szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra dół bez termoobiegu)
Banany obrać, pokroić na kawałki i wyłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min.
Jak banany przestygną, włożyć je do misy blendera, razem z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym. Zblendować na jednolitą masę.
Przełożyć do pojemników i mrozić ok. 3 godziny.
Smacznego 🙂