fbpx

Muffinki z ricottą i borówkami

by Projekt Food

Przepyszne muffinki z serkiem ricotta i borówkami. Bardzo delikatne w smaku. Wykonanie masy na muffinki zajęło mi maxymalnie 10 minut. Poziom trudności określam jako maxymalnie łatwy, więc każdy sobie z nimi poradzi. Idealne dla zabieganych matek :).

Muffinki z ricottą i borówkami

Przepis na 12 sztuk:

  • 200 g mąki
  • 250 g miękkiej ricotty
  • 30 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mrożonych borówek

Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra dół bez termoobiegu).

Masło i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Do miski dodać masło, cukier i jajka. Całość zmiksować. Ciągle miksując dodawać ricottę a później mleko.

Gdy składniki się połączą dodać przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Całość jeszcze miksować przez ok 3 minuty.

Do masy dodać borówki i delikatnie wymieszać łyżką

Ciasto nakładać do papierowych papilotek ułożonych w formie do pieczenia muffinów. Masę nakładać do ok 3/4 wysokości formy.

Wstawić do piekarnika i piec ok 30 min, do momentu aż muffinki zarumienią się na wierzchu.

Gotowe wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.

Smacznego 🙂

Spróbuj również

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Następny