Facebook

Kategorie

Tagi

Najlepsza wegańska fasolka po mojemu

Odkąd zostałam mamą na przygotowanie obiadu mam dosyć ograniczony przedział czasowy. Skończyłam (przynajmniej tymczasowo) z czasochłonnymi daniami i staram się nie przekraczać magicznych 30 minut na przygotowanie czegoś do jedzenia. Okazuje się, że jest cała masa szybkich, znakomitych dań i tak się zastanawiam jak ja mogłam wcześniej tyle czasu spędzać w kuchni :).

Do tej fasolki powracam często. Długo kombinowałam z przyprawami, aż udało mi się znaleźć „ten” smak. To jeden z moich ulubionych szybkich obiadów/kolacji. Polecam spróbować, bo skoro nawet moi mięsożerni znajomi byli zachwyceni, to chyba mogę ten przepis umieścić tu z czystym sumieniem :).

Najlepsza wegańska fasolka po mojemu – przepis:

1 cebula
1 puszka fasoli
1 puszka pomidorów w puszce
1/2 szklanki kukurydzy
2 łyżki  mielonego kuminu
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki wędzonej papryki
pół łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
sól/pieprz do smaku

Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na patelni. Dodać przyprawy i smażyć przez około minutę.

Fasolę dobrze wypłukać w wodzie i dodać do cebuli. Następnie dodać pomidory, sos sojowy i miód. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę.

Znakomicie smakuje zarówno z pieczywem jak i ryżem.

Smacznego 🙂