Facebook

Kategorie

Tagi

Najlepsze banalnie proste placuszki z cukinii

Warto bliżej zaprzyjaźnić się z cukinią. Jest źródłem żelaza, potasu i magnezu, do tego zawiera witaminy A, B1, C, K i beta karoten. Dodatkowo jest to warzywo lekkostrawne dlatego można ją podawać niemowlakom od początku rozszerzania diety. Cukinia jest niskokaloryczna, ma właściwości odkwaszające organizm oraz polecana jest osobom odchudzającym się.

Dzisiaj propozycja szybkiego i zdrowego lunchu dla zabieganych z cukinią w roli głównej ;). Przygotowanie tych placuszków zajmuje nie więcej niż 15 minut a smakują naprawdę wyśmienicie. W prostocie siła 🙂

Najlepsze banalnie proste placuszki z cukinii

1 cukinia
ok 40 g mąki
1 jajko
sól
olej kokosowy do smażenia
jogurt naturalny

Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do niej jajko, sól i przesiać mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na oleju ok 2 minuty z każdej strony. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym.

Smacznego :-)!