Facebook

Kategorie

Tagi

Najlepsze ciasto marchewkowe z jabłkiem

Moje ukochane ciasto marchewkowe z jabłkiem. Nie jest to może super hiper fit wersja deseru, bo jednak trochę cukru tu się dodaje, ale za to jest marchewka, jest jabłko, także zaliczam go do bardziej zdrowych niż niezdrowych przekąsek :-).

Przepis na ciasto marchewkowe z jabłkiem

3/4 szklanki drobno startej marchewki
1 jabłko pokrojonego na małe kawałki, lub startego na tarce
garść płatków migdałowych
garść wiórków kokosowych
200g mąki
150g drobnego cukru
2 jajka
120ml oleju roślinnego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:
1 kremowy serek np. Philadelphia (125g)
80g cukru pudru
50g masła (miękkie)
orzechy włoskie do posypania na wierzch

Piekarnik nagrzać do 150º (góra dół bez termoobiegu). Przygotować tortownicę o średnicy 24cm i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto:
Marchewkę zetrzeć na tarce, jabłko pokroić na drobne kawałki lub również zetrzeć na tarce. Jajka ubijać mikserem przez ok. 5 minut. Dodać cukier i miksować na gładką masę. Następnie powoli dolewać olej. Miksować wszystko przez ok 3 minuty.

Do masy jajecznej dodać marchewkę, jabłko, wiórki kokosowe oraz rozgniecione płatki migdałowe.

Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wszystko wymieszać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Masę przełożyć do tortownicy i piec ok. 50 min aż do „suchego patyczka”. Polewa: Serek, cukier oraz masło zmiksować na gładką masę i włożyć do lodówki aż ciasto na czas pieczenia ciasta. Masło musi być miękkie, w przeciwnym razie masa zrobi się grudkowata i zamiast pysznym smakiem będziemy delektować się grudkami masła :). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Na wierzch wyłożyć polewę i posypać orzechami.

Smacznego 🙂

 

ciasto marchewkowe z jabłkiem