fbpx

Najprostszy przepis na risotto idealne (2020)

by Projekt Food
risotto

Risotto to danie niezwykle uniwersalne. W zależności od dodatków może stanowić wykwintny obiad na specjalną okazję ale świetnie sprawdzi się również jako pomysł na zwykły obiad.

Historia tego dania sięga XIV wieku, kiedy to zostało sprowadzone z Chin do Włoch przez samego Marco Polo. Danie bardzo szybko skradło serca Włochów i rozprzestrzeniło się po całej Italii. Nazwa risotto podobno pochodzi od okrzyku „Risus Optimus” wydanego przez włoskiego uczonego po spróbowaniu słynnego risotto alla milanese.

Obecnie mamy całą masę rodzajów risotto, jednak wspólnym mianownikiem dla każdego z nich jest odpowiednie przygotowanie ryżu.

Przepis na moje risotto zaczerpnęłam od mojego męża, który jest jego niekwestionowanym mistrzem. U niego pobrałam kilka lekcji i trzeba przyznać, że wyszkoliłam się całkiem przyzwoicie. Ci co próbowali to bardzo chwalili a to jest chyba najlepsza rekomendacja :).

Risotto jest niby proste w wykonaniu, ale jednak bardzo łatwo to danie zepsuć. Przedstawiam dzisiaj mój sposób na risotto podstawowe i jak dla mnie idealne. Mam nadzieję, że skorzystacie.

No to jedziemy. Oto

Przepis na risotto idealne

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • ok. 4 szklanek bulionu (np. warzywnego)
  • 1 mała cebula
  • ok. 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • ok. 3 łyżki masła
  • pół szklanki startego parmezanu

Przygotuj bulion

Od tego należy zacząć. Najlepiej przygotować bulion wcześniej lub ewentualnie użyć tego w kostce (o zgrozo, nie wierzę, że to napisałam, nie jestem największą fanką bulionów w kostce. Nie mniej jednak, ostatecznie jest najszybszym rozwiązaniem). Sprawa najważniejsza – bulion musi być gorący.! W przeciwnym razie porażka gwarantowana.

Jaki bulion przygotować?

To zależy od ciebie. Ten warzywny będzie najbardziej neutralny. Sprawdzą się jednak również te mięsne a także grzybowe.

Ile bulionu przygotować?

Na jedną szklankę ryżu przygotuj ok. 3 szklanki bulionu.

Przygotuj odpowiedni ryż do risotto

Risotto bez ryżu do risotto to nie risotto. Proste i logiczne. Na zwykłym białym czy jaśminowym ryżu nie wyjdzie. Nie ma opcji. Najlepszy będzie arborio lub carnaroli. Ja osobiście preferuję arborio. Po ugotowaniu (w bulionie i winie, nie gotuj ryżu wcześniej w wodzie) ryż powinien być al dente w środku, a kremowy na zewnątrz. Jednym słowem „papkowaty”.

Cebula

Drobno ją posiekaj i zeszklij na patelni. Tylko jej nie spal ! 🙂 Cebulka powinna być zeszklona, w żadnym wypadku brązowa. Na czym najlepiej podsmażać cebulę? Osobiście polecałabym olej rzepakowy ze względu na wysoką temperaturę spalania. Zwykłe masło szybko się „spali”. Dobrym pomysłem jest również użycie masła klarowanego, cebulka nabierze wówczas bardziej maślanego smaku.

Do podsmażonej cebulki dodaj surowy ryż i bardzo dokładnie wymieszaj. To jest ważny krok. Ryż musi być dobrze pokryty tłuszczem. Także mieszaj dotąd, aż ryż zmieni kolor na lekko przeźroczysty, będzie to oznaczało, że proces mieszania jest zakończony sukcesem.

Dodaj białe wino

Ten krok jest o tyle przyjemny, że zawsze można trochę wina odlać do lampki i gotowanie staje się o wiele przyjemniejsze😅. No ale do rzeczy :). Wino nie jest krokiem obowiązkowym, jednak znacząco dodaje smaku. Polecam dodać najlepiej wino białe, wytrawne.
Winem należy zalać podsmażoną cebulkę z ryżem i poczekać aż odparuje. Wtedy możemy przejść do kolejnego kroku jakim jest

Dodawanie bulionu

Ale uwaga! Bulion należy dodawać powoli i stopniowo. Chochelka po chochelce. Nie jest wskazane często mieszanie risotto. Mogłoby to zmiażdżyć strukturę ryżu. Wystarczy przemieszać go raz na jakiś czas, w miarę delikatnie. Ja zazwyczaj w tzw „międzyczasie” zajmuję się innymi rzeczami, np przygotowuję dodatki lub deser.

Co dalej

Gdy bulion się wchłonie ja zawsze dodaję starty parmezan i masło. Tak wygląda risotto w wersji klasycznej i tak nam najbardziej smakuje. Można jednak ominąć masło a ser zastąpić jakimś innym. Warto pokombinować i poszukać własnego smaku.

Dodatki

Risotto mamy skończone. Teraz czas na dodatki. U nas w domu najczęściej jemy to danie z pieczarkami podsmażanymi na maśle. Czasami jako pełne danie, czasem risotto z warzywami lub z łososiem. To jakie wybierzesz zależy tylko i wyłącznie od Twoich preferencji smakowych.

Risotto nie jest najbardziej skomplikowanym daniem i myślę, że podążając za powyższą instrukcją każdy powinien sobie z nim poradzić.

Dajcie znać w komentarzach z czym najbardziej lubicie jeść risotto. I czy w ogóle lubicie to danie?

Pozdrawiam 🙂

Spróbuj również

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Następny