fbpx

Pieczona owsianka z truskawkami i jeżynami

by Projekt Food
owsianka

Pieczona owsianka to propozycja raczej na leniwy, weekendowy poranek. To nie jest ekspresowe śniadanie ale na pewno warte poświęconego czasu. Owsianka jest banalnie prosta w wykonaniu, zdrowa i przede wszystkim smakuje znakomicie!

Przepis:

  • 1 szklanka płatków owsianych (najlepiej tych błyskawicznych)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • mrożone lub świeże truskawki i jeżyny
  • łyżka miodu
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • garść płatków migdałowych do posypania

Do miski wsypać płatki, dodać mleko, jogurt, miód, jajka, cynamon i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wierzch wyrównać, powbijać owoce i posypać płatkami migdałowymi.

Piekarnik nagrzać do 180º (góra dół bez termoobiegu). Piec ok 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika owsianka powinna dodatkowo zgęstnieć.

Smakuje znakomicie na ciepło i na zimno.

Pozdrawiam 🙂

Spróbuj również

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Następny