fbpx

Podpłomyki na ciężkie czasy

by Projekt Food

Ciężki czas dla każdego z nas. Kto się spodziewał pandemii na świecie. My siedzimy grzecznie w domu i wychodzimy jedynie po najpotrzebniejsze zakupy. Ja natomiast ćwiczę kreatywność w wymyślaniu dań z produktów które mamy w domu. Zapasy poszły w ruch, produkcja domowego pieczywa trwa. Odgrzebuję w głowie stare, proste przepisy które nie wymagają wielu składników. Przypomniały mi się więc podpłomyki jako alternatywa dla kanapkowych kolacji. Znakomicie smakują na ciepło jak i na zimno. Często zapiekam je z sosem pomidorowym, pieczarkami i serem. Opcji jest cała masa a co najważniejsze są banalnie proste do wykonania.

Przepis:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Do miski wsypać mąkę i dodać sól. Całość wymieszać i dodać olej. Stopniowo dolewać wodę i jednocześnie zagniatać ciasto do momentu aż stanie się sprężyste. Uformować kulkę z ciasta, odrywać niewielkie kawałki i rozwałkować na małe placki o grubość ok 0,5 cm. Smażyć na rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu. Tworzące się podczas smażenia bąble w cieście najlepiej przebijać.

Do ciasta można dodać również inne przyprawy, ja często robię podpłomyki z oregano.

Smacznego :)!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Następny