Facebook

Kategorie

Tagi

Przepyszny krem ze szpinaku z jajkiem

Szpinak pomimo, że przez wiele lat królował jako znienawidzona zielenina wszystkich dzieci, znowu powrócił na salony i to na szczęście z dużo lepszą reputacją. Odpowiednio przygotowany jest przecież przepyszny a i na surowo smakuje równie znakomicie.

W okresie zimowym, kiedy organizm potrzebuje rozgrzewających potraw, szpinak świetnie sprawdza się w zupach. Ten zdrowy, rozgrzewający krem z pewnością przypadnie do gustu wszystkich fanom szpinaku i zdrowego odżywiania :).

Przepis na krem ze szpinaku z jajkiem

1 cebula
1 marchewka
pół pora
1 pietruszka
pół selera
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
250g szpinaku
1 szklanka mleka
olej kokosowy
sól/pieprz do smaku
jajko 1 na porcję

Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać przyprawy i smażyć przez chwilę. Dodać ok 2 litry wody i dodać warzywa poza szpinakiem. Gotować ok 15 minut. Dodać szpinak, gotować przez kilka minut. Całość zblendować i dodać mleko. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Smacznego 🙂