Pyszna rolada z indyka nadziewana brokułami i fetą zapiekana w szynce parmeńskiej. Prosta do wykonania i z pewnością zrobi wrażenie na rodzinnym obiedzie. Smakuje znakomicie na ciepło i na zimno. Polecam spróbować :).
FIlet z indyka dokładnie umyć i osuszyć. Przykryć papierem do pieczenia i roztłuc tłuczkiem na grubość ok 1-1,5 cm. Natrzeć solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Brokuł umyć, rozdzielić na mniejsze różyczki, wrzucić na wrzątek i gotować w osolonej wodzie ok 5-7 minut. Ostudzić. Do miski włożyć brokuł, ser feta i rozgnieciony praską czosnek. Całość dokładnie rozgnieść widelcem. Doprawić niewielką ilością soli oraz pieprzem. Filet położyć na desce nieroztłuczoną (gładką) częścią do dołu. Wyłożyć farsz zostawiając ok 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Zawinąć roladę i łączenie spiąć wykałaczkami. Na wierzchu układać plastry szynki, tak aby nachodziły na siebie, następnie podwinąć je pod spód. Tak przygotowaną roladę włożyć do naczynia do zapiekania i odstawić na ok. 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 200ºC (góra dół bez termoobiegu). Roladę posmarować oliwą a na dno naczynia wlać ok 1/4 szklanki wody. Piec 40 minut. Po upieczeniu wyciągnąć wykałaczki i pokroić na plastry. Smacznego:)
Rolada z indyka nadziewana brokułami i fetą zapiekana w szynce parmeńskiej
darianeckeli-admin
Pyszna rolada z indyka nadziewana…
Przepisy
Rolada z indyka nadziewana brokułami i fetą zapiekana w szynce parmeńskiej
European
Drukuj
Składniki
Przygotowanie
