Schab duszony w garnku

Bardzo dużo osób przygotowuje schaby na różne uroczystości czy też po prostu na obiad. Jednak wiele osób boi się, że znów im nie wyjdzie lub będzie po prostu za sucha. Jednak nie musi tak być. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na pyszny schab duszony w garnku. Jeśli są osoby, które jeszcze nie znają tego przepisu to naprawdę warto się zapoznać z tekstem. Może przepis okaże się ciekawy i ludzie będą chętnie z niego korzystać.

Schab duszony w garnku

Warto wspomnieć, iż schab z tego przepisu wychodzi smaczny, miękki oraz bardzo aromatyczny i soczysty. Taki jaki powinien być schab. Zanim jednak przejdziemy do jego przygotowywania, trzeba zorientować się czy, aby na pewno mamy wszystkie niezbędne produkty. Zatem potrzebne nam będą:

  • 600 g schabu
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka w proszku
  • woda

Jak już wszystko mamy przygotowane, to możemy zabierać się za naszego pysznego schabu. Od czego jednak trzeba zacząć? Na pewno schab trzeba umyć, oczyścić i obsypać całego przyprawami z każdej strony. Trzeba je po prostu wetrzeć w mięso. Gdy to już będziemy mieli gotowe, trzeba wlać do większego garnka szklankę oleju. Wszystko po to, aby nasz schab obsmażyć z każdej ze stron. To bardzo ważne. Gdy nasze mięso zostanie obsmażone to zalewamy je wodą. Jednak robimy to w taki sposób, aby było do połowy przykryte. Następnie trzeba je dusić pod przykryciem około 1,5 h. Na ostatnie pół godziny duszenia możemy pokroić mięso w plastry, żeby dobrze namoczyły się w powstałym sosie. Bardzo dobrze komponują się podane z ziemniakami gotowanymi, czy też z pieczonymi ziemniakami w ziołach. No i oczywiście nie można zapomnieć o surówce. To ile czasu się dusi zależy od wielkości mięsa. Jeśli ktoś chce to może zrobić taką wersję schabu na kanapki. Będzie wtedy bardzo delikatny, może się lekko rozwalać. To tylko od nas zależy czy chcemy go mieć w wersji na obiad czy na kanapki. I jedna i druga wersja jest pyszna. Dodatkowo jeśli ktoś chce to może dusić mięso z różnymi warzywami. Wtedy nabiorą jeszcze większego aromatu.

Jeśli ktoś szuka oryginalneo pomysłu na obiad to naprawdę warto skorzystać z tego przepisu. Świetnie nadaje się na różnego rodzaju uroczystości. Na pewno każdy kto go posmakuje będzie zadowolony ze smaku mięsa. I będzie chciał go częściej robić. Warto dodać, iż duszone mięso nie jest tak tłuste jak pieczone. A co najważniejsze nie jest takie suche. Zastanawiasz się nad przepisem? Nie martw się tylko zrób go. Na pewno nie pożałujesz wyboru.