Dzisiaj mięsna propozycja dania bardzo prostego w wykonaniu. Przygotowanie schabu trwa kilkanaście minut a następnie trafia do piekarnika na ponad 1,5 godziny. Mięso jest bardzo delikatne, miękkie i przepyszne.
Schab idealnie sprawdzi się jako propozycja na codzień jak i na bardziej świąteczne okazje.
Przepis:
- 1 kg schabu
- 2 średnie pory
- 1 mała cebula
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka wody
- sól/pieprz
Piekarnik nagrzać do 190ºC (góra dół bez termoobiegu).
Schab opłukać i wysuszyć. Natrzeć solą i pieprzem a następnie pokroić w ok 1,5 cm plastry.
Cebulę i pora pokroić w cienkie plasterki.
Do naczynia żaroodpornego włożyć schab poprzekładany plastrami cebuli. Mięso obłożyć porem.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i 1 szklanką wody. Całość wylać na schab a na wierzch wyłożyć masło.
Piec pod przykryciem ok 80 minut następnie zdjąć przykrycie i piec aż całość się zarumieni (ok 15 minut).
Smacznego 🙂