fbpx

Schab pieczony z porem

by Projekt Food
Schab pieczony z porem

Dzisiaj mięsna propozycja dania bardzo prostego w wykonaniu. Przygotowanie schabu trwa kilkanaście minut a następnie trafia do piekarnika na ponad 1,5 godziny. Mięso jest bardzo delikatne, miękkie i przepyszne.

Schab idealnie sprawdzi się jako propozycja na codzień jak i na bardziej świąteczne okazje.

Przepis:

  • 1 kg schabu
  • 2 średnie pory
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka wody
  • sól/pieprz

Piekarnik nagrzać do 190ºC (góra dół bez termoobiegu).

Schab opłukać i wysuszyć. Natrzeć solą i pieprzem a następnie pokroić w ok 1,5 cm plastry.

Cebulę i pora pokroić w cienkie plasterki.

Do naczynia żaroodpornego włożyć schab poprzekładany plastrami cebuli. Mięso obłożyć porem.

Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i 1 szklanką wody. Całość wylać na schab a na wierzch wyłożyć masło.

Piec pod przykryciem ok 80 minut następnie zdjąć przykrycie i piec aż całość się zarumieni (ok 15 minut).

Smacznego 🙂

Spróbuj również

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Następny