Semla to kardamonowe bułeczki wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest najpopularniejszym szwedzkim deserem serwowanym w okresie okołokarnawałowym. Semla jest naprawdę bardzo sycąca ale i przepyszna. Zdecydowanie warta wypróbowania 🙂
Do miski włożyć rozkruszone drożdże. W garnku na ogniu roztopić masło, dodać mleko ciągle mieszając. Nie gotować. Odstawić z ognia. Do miski z drożdżami wlać niewielką część roztopionego masła z mlekiem i bardzo dokładnie wymieszać. Gdy konsystencja będzie gładka, dodać do miski z roztopionym masłem. Wymieszać i przełożyć do misy miksera. Dodać cukier, sól, kardamon i jajka. Zacząć wyrabiać ciasto (hakiem do wyrabiania ciasta) dodając partiami mąkę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Gotowe ciasto wyłożyć na lekko podsypaną mąką stolnicę i przez chwilę powyrabiać ręką. Następnie podzielić na 14 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłe bułeczki i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zachować odstęp między bułeczkami). Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Nastawić piekarnik na 220ºC (góra dół). Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Ostrym nożem odciąć wierzch bułeczek i wydrążyć łyżką środek. Wydrążony miąższ bułek włożyć do miski. Dodać migdały, cukier i mleko. Zblendować na gładką masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodać więcej mleka. Gotową masę przełożyć na dno każdej bułeczki. Śmietankę przełożyć do misy miksera i ubić na masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wykładać bitą śmietaną na każdą bułeczkę. Na wierzch położyć odkrojoną, górną część bułeczki. Posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Semla
darianeckeli-admin
Semla to kardamonowe bułeczki wypełnione…
Przepisy
Semla – bajecznie pyszny deser szwedzki
European
Drukuj
Składniki
Przygotowanie
Bułeczki:
Masa migdałowa:
Bita śmietana:
