Tarta na kruchym cieście z białą czekoladą, mascarpone i owocami. Na wierzchu skórka z limonki. To przepyszny deser do którego mam niesamowitą słabość. Zachwyca się nią każdy kto jej próbował. Prosta w wykonaniu i zawsze smakuje znakomicie. Deser idealny na lato :).
Mąkę przesiać do miski. Dodać masło pokrojone na drobną kostkę oraz sól i cukier. Mieszać mieszadłem miksera lub rozcierać palcami aby składniki połączyły się. Dodać jajko i całość zmiksować (lub zagnieść ciasto ręką). Uformować kulę z ciasta i włożyć do lodówki na maksymalnie godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki i przez chwilę powygniatać. Piekarnik nastawić na 180ºC (góra dół bez termoobiegu). Na wierzch ciasta ułożyć papier do pieczenia i dokładnie rozwałkować - powinno mieć ok. pół centymetra grubości. Formę na tartę wysmarować masłem, wyłożyć ciasto i ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut. W tym czasie przygotować krem. Białą czekoladę bardzo drobno posiekać a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą położyć na garnku z gotującą się wodą i mieszać do zupełnego rozpuszczenia czekolady). Rozpuszczoną czekoladę odłożyć do ostudzenia. W misie miksera umieścić śmietankę kremówkę i serek mascarpone. Ubijać aż składniki idealnie się ze sobą połączą. Dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć borówki i maliny. Limonkę sparzyć i zetrzeć skórkę. Posypać nią wierzch tarty. Gotową tartę włożyć do lodówki na 30 minut. Smacznego 🙂
Tarta z owocami i białą czekoladą
darianeckeli-admin
Tarta na kruchym cieście z…
Przepisy
Tarta z owocami i białą czekoladą
European
Drukuj
Składniki
Przygotowanie