Facebook

Kategorie

Tagi

Wegański owsiany baton z daktyli

Nie jestem z pewnością uzależniona od słodyczy, jednak są takie dni że czuję, że jeżeli nie zjem czegoś słodkiego to oszaleję (mam nadzieję, że nie tylko ja tak mam😂). Przeszukuję wszystkie szafki w kuchni, moje torebki z nadzieją, że coś tam może kiedyś schowałam i zapomniałam. Niestety zawsze z marnym skutkiem. Moim wybawieniem zawsze są wtedy domowej roboty słodycze. I to takie które mogę ekspresowo wykonać. Od jakiegoś czasu tylko takie słodycze znajdują się u nas w domu.

Dzisiaj przedstawiam przepis na jeden z moich najszybszych i najprostszych słodkich przekąsek. Wegański baton z płatkami owsianymi jest na prawdę przepyszny a do tego zdrowy i banalnie prosty do wykonania :). Idealny dla wszystkich, których dopada nagła potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego a nie chcą i nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu.

Wegański owsiany baton z daktyli

10 daktyli
4 suszone morele
1 dojrzały banan
pół szklanki płatków owsianych górskich
garść żurawiny
garść wiórków kokosowych

Daktyle i morele zalać wodą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie dodać do nich banana i zmiksować blenderem na gładką masę.

Dodać płatki owsiane, żurawinę i całość wymieszać. Piekarnik nastawić na 180° (termoobieg). Masę owsianą wyłożyć do naczynia do zapiekania, wyrównać wierzch i posypać wiórkami kokosowymi.

Zapiekać ok 30 minut. Wystudzić i pokroić na niewielkie prostokąty.

Smacznego :-).