fbpx

Wegański pasztet z suszoną śliwką

by Projekt Food

Pasztet ten na dobre zagościł w mojej kuchni kilka lat temu, kiedy szukałam roślinnych alternatyw dla naszej mocno mięsnej kuchni. Smak mnie zachwycił i po kilku modyfikacjach znalazłam swoją idealną wersję tego dania. Dzięki temu pasztetowi pokochałam wegańską kuchnię. Serdecznie polecam:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 1 szklanka suchej soczewicy zielonej lub brązowej
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół szklanki oleju
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól/pieprz do smaku
  • suszone śliwki – ok 10-12

Cebulę posiekać i smażyć na niewielkim ogniu razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i goździkami. Jak cebula się zeszkli, wyciągnąć przyprawy.

Kaszę jaglaną i soczewicę ugotować zgodnie z informację na opakowaniu. Do garnka włożyć kaszę, soczewicę, dodać cebulę i olej. Całość dokładnie zblendować. Dodać sól, pieprz, majeranek, i gałkę muszkatołową.

Piekarnik nastawić na 180° (góra dół bez termoobiegu). Formę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać masę na pasztet do około połowy wysokości foremki. W pasztet wcisnąć śliwki na całej długości tak, aby nie było między nimi odstępów. Wylać resztę masy.

Piec ok 45 minut. Pasztet jest gotowy do spożycia po wystudzeniu.

Spróbuj również

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Następny