Przepis na pyszny, domowy zakwas na żurek.
Zakwas najlepiej robić napóźniej 5 dni przed przygotowaniem żurku. Gotowy można trzymać do dwóch tygodni w lodówce.
Przepis na pyszny, domowy zakwas na żurek.
Zakwas najlepiej robić napóźniej 5 dni przed przygotowaniem żurku. Gotowy można trzymać do dwóch tygodni w lodówce.
Mąkę wsypać do wysokiego naczynia najlepiej kamionkowego lub szklanego (litrowy słoik będzie odpowiedni) i powoli wlać połowę ilości wody. Zamieszać aby składniki połączyły się i nie powstały grudki. Dodać resztę wody. Czosnek obrać i lekko zgnieść widelcem. Dodać czosnek i resztę składników do mąki. Całość wymieszać. Słoik nakryć ściereczką, lub tetrą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 3 - 5 dni. Zakwas należy codziennie zamieszać drewnianą łyżką. Gotowy zakwas można trzymać do 2 tygodni w lodówce.
Zakwas na żurek
darianeckeli-admin
Przepis na pyszny, domowy zakwas…
Przepisy
Zakwas na żurek
European
Drukuj
Nutrition facts:
200 calories
20 grams fat
Składniki
Przygotowanie
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More